هر ایده ای زمانیکه میخواهد به یک کسب و کار تبدیل شود، نیاز به یک نقشه کسب و کار دارد. تهیه یک نقشه کسب و کار، بسیار در شفاف سازی اقدامات استراتژیکی که باید برای شروع یک کسب و کار صورت گیرد، موثر است. تهیه یک نقشه کسب و کار خوب، معمولا نیازمند زمان و هزینه است.
با ظهور استارت آپ ها و کسب و کارهای خانگی، و به دلیل عدم وجود سرمایه برای همه در زمان شروع یک کسب و کار، نقشه کسب و کار نیز کوچکتر شده و تا جایی که یک بوم مدل کسب و کار برای شروع کفایت کند، پیش رفته است. بوم کسب و کار، در واقع یک نقشه کسب و کار کوچک شده است که البته بسیاری از جزئیات نقشه کسب و کار را نداشته و یا حداقل به صورت مکتوب ندارد.
بوم مدل کسب و کار 9 بخش دارد.
همانند نقشه کسب و کار، فرایند تهیه و پر کردن بخش های این بوم به صورت خطی نیست و مسلما یک فرایند تکرار شونده دارد تا تکمیل گردد. ظاهر بوم نیز به شکلی طراحی شده است که اولویت بندی خاصی را برای بخش ها در نظر نگرفته است.
دلیل وجودی بوم کسب و کار، ظهور مدل های کسب و کاری چابک و البته عدم داشتن سرمایه زیاد صاحب کسب و کار بوده است. به همین دلیل بهترین گزینه برای تهیه بوم کسب و کار صاحب یا صاحبین ایده است. اگر به دنبال ایجاد یک کسب و کار هستید، شما به احتمال زیاد (معمولا افراد در حوزه ای که خودشان تخصص دارند به دنبال ایجاد کسب و کار هستند)، بیشترین اطلاعات را در صنعت مورد نظر دارید. اما مواقعی پیش می آید که صاحبین ایده، نسبت به صنعتی که میخواهند در آن ورود پیدا کنند، اطلاعات چندانی ندارند. در این مواقع ابتدا توصیه میشود اطلاعات خود را با انجام تحقیقات بالا ببرید؛ و اگر حوصله و زمان ندارید و یا به توانایی خودتان برای انجام تحقیقات اعتماد نمیکنید، سپس یا میبایست فردی را که در این خصوص اطلاعات خوبی دارد به تیم خود، به نحوی (کارمندی یا شراکتی)، اضافه کنید و یا اینکه به متخصصین کسب و کار مراجعه کنید.
اگر در شرف راه اندازی کسب و کاری هستید، به شما توصیه میکنیم قبل از هر کاری یک جلسه مشاوره داشته باشید. مسلما هر چقدر اطلاعات درستی در خصوص کاری که میخواهید انجام دهید، بیشتر باشد، ریسک سرمایه گذاریتون کمتر خواهد شد.